Geplaatst op

Alles wat je moet weten over de APK-keuring van je auto

Wat is een APK-keuring? 

Een Verplichte Controle

De APK-keuring, wat staat voor Algemene Periodieke Keuring, is een wettelijk verplichte controle die regelmatig moet worden uitgevoerd op auto’s in Nederland. Deze keuring is bedoeld om ervoor te zorgen dat een voertuig veilig is om aan het verkeer deel te nemen en voldoet aan de milieueisen die zijn vastgesteld door de overheid.

Wanneer moet je auto gekeurd worden? 

Frequentie van de Keuring

De frequentie van de APK-keuring hangt af van het type voertuig en de leeftijd ervan. Over het algemeen geldt dat nieuwe auto’s pas na vier jaar voor het eerst gekeurd moeten worden. Daarna is de keuringsinterval afhankelijk van de leeftijd en het brandstoftype van de auto. Benzineauto’s moeten na de eerste keuring om de twee jaar worden gekeurd, terwijl dieselauto’s jaarlijks gekeurd moeten worden.

Een foto dat de auto een keuring krijgt

Wat wordt er gecontroleerd tijdens de APK? 

Diverse Aspecten van de Auto

Tijdens de APK-keuring wordt je auto op verschillende punten gecontroleerd, waaronder de remmen, verlichting, banden, schokdempers, stuurinrichting, carrosserie, uitlaatgassen en meer. De keurmeester zal elk van deze onderdelen zorgvuldig inspecteren om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wettelijke normen en veiligheidsvoorschriften.

Wat als je auto wordt afgekeurd? 

Herstel en Herkeuring

Als je auto wordt afgekeurd tijdens de APK-keuring, betekent dit dat er één of meerdere gebreken zijn geconstateerd die moeten worden verholpen voordat de auto weer aan de wettelijke eisen voldoet. Je krijgt dan een keuringsrapport waarop staat vermeld welke gebreken zijn gevonden. Na het laten repareren van deze gebreken, kun je je auto opnieuw laten keuren. Als de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de normen, wordt je auto goedgekeurd en ontvang je een nieuw keuringsrapport.

Een foto dat de auto een keuring krijgt

Het belang van de APK-keuring 

Veiligheid op de Weg

De APK-keuring is essentieel voor de veiligheid op de weg. Door ervoor te zorgen dat auto’s regelmatig worden gecontroleerd op mogelijke gebreken, worden ongelukken en pechgevallen als gevolg van technische mankementen geminimaliseerd. Bovendien draagt een goed onderhouden en veilig voertuig bij aan een soepel verloop van het verkeer en een veilige omgeving voor alle weggebruikers.

Conclusie

De APK-keuring is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je auto en een wettelijke verplichting in Nederland. Door regelmatig je auto te laten keuren, zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen op de weg. Vergeet dus niet om op tijd een afspraak te maken voor de APK-keuring van je auto en rij veilig de weg op!

Een foto dat de auto een keuring krijgt

 
 
 
 
Spread the love