Voertuiggegevens

Voertuiggegevens

Voertuiggegevens, de gegevens dus betreffende een voertuig die je met behulp van een kenteken check kunt opvragen, hoeven niet altijd de gegevens te zijn van een auto waarover je meer te weten wilt komen.

Via de kenteken check kun je de voertuiggegevens opvragen van alle voertuigen waarover de Rijksdienst voor het Wegverkeer de gegevens opslaat in haar computersysteem. Dat zijn dus alle voertuigen die in Nederland op kenteken geplaatst worden.

Niet de eventuele gegevens dus van een fiets of van een step, want hier zit geen kentekenplaat op.

Wel dus, naast de voertuiggegevens van een auto, ook andere deelnemers aan het verkeer zoals een scooter, een bromfiets en zelfs van een grote vrachtwagen, of van een caravan of aanhanger.

Deze voertuigen staan immers allemaal op kenteken. Het voertuig is bij de RDW geregistreerd, en moet verplicht voor de wettelijke aansprakelijkheid worden verzekerd.

Van dat soort voertuigen kun je dus met behulp van een kenteken check ook alles gegevens opvragen. Alle gegevens kun je dus met behulp van de gratis kenteken check overzichtelijk op het scherm krijgen, bijvoorbeeld als je hierboven het kenteken invult en op de checkknop klikt.

De voertuiggegevens opvragen

Wel zijn van ieder bepaald soort voertuig ook bepaalde gegevens beschikbaar. Van een caravan bijvoorbeeld, krijg je natuurlijk niet het motorvermogen te zien. Want er zit immers in een caravan geen motor. Wel heeft dit type voertuig weer andere gegevens die specifiek bij een caravan horen.

En je kunt natuurlijk ook niet gegevens opvragen van de voertuighouder, want die vallen natuurlijk onder de regels met betrekking tot de privacy.

Al met al kun je dus van heel wat soorten voertuigen de gegevens met behulp van deze gratis methode opvragen.

Daarom wordt de kenteken check ook steeds vaker gedaan. Het kost immers niet, en met behulp van de verkregen informatie kun je veel beter inschatten of het aankopen van het betreffende voertuig een goede zaak is, of juist niet.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love