Autoverzekering

Autoverzekering

De autoverzekering is in Nederland, en alle andere landen binnen Europa, verplicht. Trouwens niet alleen voor auto’s maar natuurlijk ook voor andere gemotoriseerde voertuigen zoals een motor, een vrachtwagen, of een tractor.

Verplicht is trouwens niet helemaal waar, want verplicht is alleen de dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid. Of je het voertuig verder nog verzekerd voor casco, all risk, en welke variatie dan ook, daar is de eigenaar van de auto helemaal vrij in.

Verplicht dus voor de wettelijke aansprakelijkheid. Dat wil zoveel zeggen dat het betreffende voertuig verzekerd is voor schade die aan een ander wordt toegebracht. Aan een ander, dus niet aan jezelf.

Dat is ook de reden dat dit gedeelte van de autoverzekering verplicht is. De schade kan namelijk nogal groot zijn. Bijvoorbeeld als je een ongeluk veroorzaakt waarbij ook letselschade is ontstaan. Dat is een duur wordt voor schade aan een persoon of aan meerdere personen. Dat kan lichamelijk zijn in de vorm van een gebroken been of erger, maar kan bijvoorbeeld ook het al dan niet tijdelijk, niet kunnen werken zijn.

Is er sprake van letselschade, dan kunnen de bedragen al snel hoog oplopen. Stel je voor dat je iemand hebt aangereden die de rest van zijn of haar leven niet meer kan werken. Het loon moet dan gedeeltelijk door de veroorzaker betaald worden, of de betreffende aansprakelijkheidsverzekering. Een dergelijk schade bedrag loopt al snel in de miljoenen.

Omdat niemand dit soort bedragen zou kunnen betalen, heeft de overheid besloten om dit gedeelte van de autoverzekering verplicht te stellen.

Helaas zijn er echter nog steeds mensen die toch rondrijden met een auto of ander voertuig zonder de wettelijk verplicht aansprakelijkheidsverzekering.

Om de betreffende auto wel verzekerd is, kun je overigens makkelijk zien met behulp van de gratis kenteken check. Simpelweg het kenteken invullen, en op het scherm wordt onder andere zichtbaar gemaakt of het betreffende voertuig verzekerd is voor de wettelijke aansprakelijkheid. Als dit overigens niet het geval is, is vaak ook meer aan de hand met het voertuig.

De autoverzekering

De autoverzekering kun je overigens ook aanvullen met bijvoorbeeld casco, brand en diefstal, of een inzittende ongevallenverzekering. Vaak is dit zeker verstandig, en dan vooral bij vooral de casco verzekering of all risk verzekering, en of dat verstandig is hangt vooral af van de waarde van de auto, en dus ook de leeftijd van het voertuig.

Bij een dergelijk aanvullende verzekering is bijvoorbeeld brand verzekerd, maar afhankelijk van de dekking of het spreekwoordelijke paaltje dat jezelf geraakt hebt.

Neem met je verzekeringsadviseur contact op om gericht informatie te verkrijgen.

Bij de inzittenden ongevallenverzekering is het ook verstandig om af te sluiten. Daarbij moet wel vermeld worden at in sommige gevallen bijvoorbeeld de zorgverzekering of een andere ongevallenverzekering ook een dergelijke schade dekt. Daarbij is het dus ook weer zaak om niet dubbel verzekerd te zijn aangezien er dan slechts één verzekering zal betalen terwijl er wel voor beid premie betaald wordt. Laat dit dus ook door de verzekeringsadviseur controleren.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love