APK, de Algemene Periodieke Keuring. De keuring werd in het leven geroepen om het grote aantal onveilige voertuigen sterk te verminderen. In de jaren zestig en zeventig kwam het namelijk nogal eens voor dat de politie compleet onveilige voertuigen van de weg werden gehaald.
Zo kwam het voor dat voertuigen zonder verlichting rondreden, met sterk afgesleten banden, of zelfs met een extra jerrycan met benzine op de bijrijdersstoel.
Tegenwoordig wordt er toch wel vrij streng gecontroleerd, alhoewel het er natuurlijk wel vanaf hangt hoe oud het betreffende voertuig is. Nieuwe voertuigen behoeven natuurlijk geen keuring te ondergaan.
Wat er precies bij de APK Keuring wordt gecontroleerd zullen we hier verder buiten beschouwing laten, want dat kun je beter aan de garage of aan de keurmeester vragen. Bovendien veranderen de richtlijnen ook wel eens.
Wel belangrijk is dat je aan de hand van de gratis kenteken check, die je bijvoorbeeld op deze site kunt doen, kunt zien of het betreffende voertuig een geldige APK heeft, en zo ja, wanneer de volgende keuring gedaan moet worden.
Zo kun je zien of het 2e hands voertuig dat je wilt gaan kopen een geldige apk heeft, of wanneer je naar een keuringsstation moet als je dit voertuig hebt gekocht.
Want je wilt natuurlijk niet zomaar een niet gekeurde auto kopen, en je wilt ook zeker weten dat de betreffende auto ook door de volgende keuring komt zonder dat je veel extra kosten moet maken.
Eventueel kun je de verkoper vragen om voor het kopen alsnog het voertuig te aten keuren, of dat de verkoper de kosten op zich neemt om de gebreken op zich neemt die bij de volgende keuring zichtbaar worden om het voertuig positief gekeurd te krijgen.
Overigens wilt het niet altijd zo zijn dat een niet gekeurd voertuig een slechts voertuig zo zijn. Soms zijn er immers andere redenen om niet te keuren.
Overigens mag je met een niet gekeurd of afgekeurd voertuig alleen rijden naar de garage voor reparatie, of naar een keuringsstation om het voertuig opnieuw te laten keuren.
Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.