Geplaatst op

5 Tips bij de aanschaf van een nieuwe tweedehands auto

Tweedehands auto

Ben je op zoek naar een tweedehands auto en weet je niet waar je moet beginnen?

Budget en wensenlijst

Stel een realistisch budget vast

Een auto kopen is geen kleinigheid. Je wilt zeker weten dat je waar voor je geld krijgt. Dus voordat je impulsief een deal sluit, is het belangrijk om een realistisch budget vast te stellen. Vergeet hierbij niet de extra kosten zoals belasting, verzekering en mogelijk toekomstig onderhoud. Zou je bijvoorbeeld voor een goedkope auto gaan die veel onderhoud nodig heeft?

Maak een wensenlijst

Wat is belangrijk voor jou? Heb je een groot gezin en heb je ruimte nodig, of ben je juist op zoek naar een kleine stadsauto? Benzine, diesel, elektrisch of toch hybride? Zet je wensen op een rijtje en gebruik dit als leidraad tijdens je zoektocht.

Vooronderzoek goud waard

Vergelijk verschillende aanbieders

Natuurlijk kun je gelijk naar de dichtstbijzijnde dealer rennen, maar heb je al eens online gekeken? Er zijn diverse websites waar je kunt vergelijken op prijs, bouwjaar, kilometerstand en nog veel meer.

Check reviews en ratings

Heb je een specifiek model op het oog? Zoek dan naar reviews en ratings. Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers? Zijn er veelvoorkomende problemen die je in de gaten moet houden?

Inspectie en proefrit

De eerste indruk

Het klinkt cliché, maar je eerste indruk is echt belangrijk. Ziet de auto er goed onderhouden uit? Staan de banden recht? Let ook op details zoals de staat van het interieur.

Maak een proefrit

Een auto kan er geweldig uitzien, maar hoe rijdt hij? Maak altijd een proefrit en let hierbij op zaken als het stuurgedrag, remmen, en algemene rijervaring. Voelt iets niet goed? Luister naar je onderbuikgevoel.

Vergeet niet een kentekencheck te doen

Doe met behulp van het kenteken een gratis kentekencheck, en eventueel ook een betaalde check voor bijvoorbeeld schadeverleden en aantal eigenaren.

Onderhandel als een pro

Wees niet te enthousiast

Tuurlijk, je hebt mogelijk je droomauto gevonden. Maar laat dit niet te veel merken. Onderhandelen gaat het beste als de verkoper niet weet hoe graag je de auto wilt.

Doe een tegenvoorstel

Schrik niet van de vraagprijs. Het is vrij normaal om een tegenbod te doen. Wees hierin wel realistisch, maar vergeet niet: de verkoper wil ook van de auto af.

De juiste papieren en verzekering

Controleer de documentatie

Het kentekenbewijs, de onderhoudshistorie en andere documenten moeten in orde zijn. Deze geven je waardevolle informatie over de geschiedenis van de auto.

Vergeet de verzekering niet

Last but not least, zorg dat je de auto goed verzekert. Of je nu kiest voor alleen WA of ook voor een all-riskverzekering, het is essentieel dat je goed gedekt bent.

Daar heb je het, vijf tips die je gaan helpen bij het maken van een slimme keuze. Natuurlijk zijn er veel meer details waar je op kunt letten, maar met deze basis ben je al een heel eind op weg.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love