Geplaatst op

Wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting Berekenen

In Nederland wordt voor elke auto wegenbelasting in rekening gebracht. Wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, wordt door de belastingdienst in rekening gebracht en betaal je voor elk motorvoertuig dat je bezit en wat jonger is dan 40 jaar.

Waarom betaal ik wegenbelasting?

De wegenbelasting die je betaalt voor je auto of motor wordt door de overheid gebruikt om de Nederlandse wegen te onderhouden. Wanneer je dus volgende keer over de snelweg rijdt en werkzaamheden tegen komt, dan kan het dus heel goed zijn dat deze van jouw wegenbelasting is betaald. Hierdoor probeert de overheid er voor te zorgen dat de wegen veilig zijn voor al het verkeer.

Hoe wordt de wegenbelasting berekent?

Hoeveel wegenbelasting je dient te betalen is van veel factoren afhankelijk. Wanneer je dus een nieuwe auto wilt aanschaffen is het verstandig van te voren te checken hoeveel wegenbelasting je dient te betalen na aankoop. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Factoren die een rol spelen bij de hoogte van de belasting zijn onder andere het gewicht van de auto en op welke brandstof hij rijdt. Hoe zwaarder de auto, hoe duurder de belasting. Daarnaast is het rijden in een Dieselauto bij de benzinepomp wellicht goedkoper, voor de belasting betaal je echter meer. Ook hoe milieuvriendelijk en in welke provincie je woont spelen een rol bij de bepaling van de hoogte van de wegenbelasting.

Wanneer betaal ik wegenbelasting?

Over het algemeen betaal je eens per kwartaal de wegenbelasting. Wanneer je een nieuwe auto koopt, uiteraard geldt dit ook voor een tweedehandse, en deze op jouw naam zet gaat er automatisch een melding naar de belastingdienst. Deze stuurt je dan binnen enkele dagen een berekening op van de wegenbelasting die je gaat betalen. Het is mogelijk om via bepaalde website van te voren deze berekening al te maken. Zorg dan dat je de gegevens van de auto al bij de hand hebt.

Wanneer betaal ik geen wegenbelasting?

Er zijn uitzonderingen waarbij je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je een elektrische auto koopt. Landbouwmachines en caravans betalen ook geen wegenbelasting, evenals aanhangers onder de 750 kilo. Wanneer je auto onverkoopbaar wordt of gewoon is afgeschreven kun je deze naar de sloop brengen. Het sloopbedrijf geeft je dan een zogeheten vrijwaringsbewijs. Met dit vrijwaringsbewijs hoef je niet langer de wegenbelasting te betalen, je kunt immers geen gebruik meer maken van de auto.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love