Wanneer je een andere auto hebt gekocht, wil je er natuurlijk het liefst meteen mee weg rijden. Echter voordat dit kan zijn er nog een paar dingen die je moet regelen. Zo dient de auto eerst op jouw naam te staan, voordat je de garage verlaat of de straat uit rijdt. Maar waarom en hoe doe je dat?
Kenteken overschrijven
Wanneer je een andere auto hebt gekocht dan dien je als nieuwe eigenaar eerst het kenteken op jouw naam te zetten. Dit heet overschrijven. Er zijn verschillende mogelijkheden om een kenteken op naam te zetten. Zo kan dit bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation en een RDW-balie. Ook is het mogelijk om de auto online over te schrijven.
Voorwaarden voor het overschrijven
Het kenteken dient te worden overgeschreven om jouw naam of op een bedrijfsnaam. Wanneer de auto op jouw naam dient te komen, maar je niet in de gelegenheid bent om zelf naar bijvoorbeeld een kenteknloket te gaan, dan kun je hier ook iemand voor machtigen. Wel dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Voor het overschrijven heb je de originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het overschrijvingsbewijs nodig, of het kentekenbewijs op creditcardformaat, het zogeheten kentekencard. Ook heb je de tenaamstellingscode nodig die de vorige eigenaar heeft gekregen van de RDW.
Hoe gaat een auto overschrijven in zijn werk?
Wanneer je een auto wilt overschrijven ga je bijvoorbeeld naar een kentekenloket. Aan de medewerker geef je het kentekenbewijs, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs af. Deze zal de auto op jouw naam zetten en je een tenaamstellingsverslag overhandigen. Dit is een schriftelijk bewijs waarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode staan. Tevens ontvang je een bewijs dat het voertuig niet meer op de naam van de vorige eigenaar staat, het zogeheten vrijwaringsbewijs. Deze geef je af aan de verkoper of vorige eigenaar. Hiermee kan diegene aantonen niet meer verantwoordelijk te zijn voor de auto.
De weg op zonder nieuwe kentekencard?
De RDW stuurt je binnen 2 dagen een nieuwe kentekencard op, waarmee je kunt aantonen dat de auto waar je in rijdt, jouw auto is. Zonder kentekencard mag je al wel de weg op. De politie in Nederland kan direct in het kentekenregister kijken voor jouw gegevens. Wanneer je de kentekencard hebt ontvangen is het verstandig deze wel bij je te hebben, zeker als je naar het buitenland gaat. Je mag in het buitenland namelijk niet de weg op zonder kentekencard.
Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.