Geplaatst op

Zijn winterbanden nodig?

Winterbanden

Steeds vaker horen we dat winterbanden belangrijk zijn, ook in Nederland en zonder dat er sneeuw is gevallen. Maar wanneer is het nu verstandig om je auto te voorzien van winterbanden en waarom eigenlijk?

Maximale grip op de weg

Banden zijn een belangrijk onderdeel van je auto. Echter is er nogal wat verschil in de soorten banden die je onder je auto kunt leggen. Zo kennen we de All weather banden, maar ook speciale zomer- en winterbanden. De banden zijn het enige onderdeel van de auto die contact maakt met de weg en er zo dus voor zorgt dat je grip hebt op de weg. Hiervoor is het erg belangrijk dat je banden het nodige profiel hebben, dit zorgt immers voor een betere grip.

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Winterbanden bieden vanaf 7 graden en daar onder meer grip dan zomerbanden. Dit geldt niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek. In Nederland hebben we niet zo veel sneeuwval meer, maar wel heel veel regen. Ook dan zijn winterbanden dus een betere keuze dan zomerbanden. Winterbanden zijn uit een andere rubbersamenstelling opgetrokken, en bieden daardoor veel meer grip.

Zijn winterbanden in Nederland verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Tocht is het wel aan te raden om je banden te laten vervangen in de winter als je er nog zomerbanden onder hebt liggen. Ondanks dat het geen verplichting is, kies je dan toch voor je eigen veiligheid. Door meer grip op je banden te hebben, heb je bij slechte weersomstandigheden ook meer grip op je auto.

Op wintersport, winterbanden verplicht?

Er zijn landen waar winterbanden worden geadviseerd, maar ook kennen we vakantielanden waar het zelfs verplicht is. Voor de meeste landen rondom de Alpen is het bij winterse omstandigheden verplicht om op winterbanden te rijden. Zo is Duitsland een land die het verplicht stelt winterbanden onder je auto te hebben bij deze winterse omstandigheden. De band dient ook een M+S of Sneeuwvlokjes symbool te dragen. In Luxemburg, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen is de winterband ook verplicht. Enkele landen stellen zelfs een minimale profieldiepte van 3 of 4 mm. In Frankrijk, Tsjechië, Zwitserland en Italië zijn er speciale districten waar het met een bord wordt aangegeven dat je in het bezit moet zijn van winterbanden.

All season banden

All seasonbanden zijn autobanden voor het hele jaar rond. Het is eigenlijk een compromis tussen de zomer- en de winterband. Ten opzichte van de zomerband heeft de All seasonband natuurlijk duidelijke voordelen als winterband, maar het heeft ook zijn tekortkomingen. De grip op de weg is minder als met de winterband. Echte winterbanden zijn dus aan te raden.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love