Meldcode auto, een code uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Veel korter dus dan het chassisnummer, en slechts een gedeelte van het chassisnummer. Dat is dus eigenlijk het enige verschil tussen beide.
Met de meldcode kan de RDW controleren of een autoverzekering is afgesloten voor het betreffende voertuig, iets wat immers in Nederland verplicht is. Althans het is verplicht om minimaal een verzekering af te sluiten voor de wettelijke aansprakelijkheid.
Maar ook als je het voertuig casco of gedeeltelijk casco wilt verzekeren, er zijn nog veel meer namen voor deze verzekeringsvormen en dat kan per verzekeringsmaatschappij verschillen, wordt het voertuig met behulp van de meldcode gemeld bij de RDW als zijnde verzekerd.
Je hoeft bij het verzekeren van een voertuig de code niet zelf door te geven aan de RDW, dit doet de betreffende verzekeringsmaatschappij voor je.
Als dus de meldcode niet is aangemeld bij de RDW weet men aldaar meteen dat het voertuig niet verzekerd is, en kan de eigenaar een boete krijgen als blijkt dat het voertuig toch op de openbare weg komt.
Mocht je dus een voertuig tijdelijk of langer uit de verzekering willen halen, dan is het verstandig om het voertuig, ook hier weer tijdelijk of voorgoed, af te melden.
Zonder meldcode geen autoverzekering
Een verzekeraar heeft de meldcode altijd nodig om de auto, of een ander gemotoriseerd voertuig, te kunnen verzekeren.
Daartoe wordt door de verzekeringsmaatschappij heel simpel naar het chassisnummer gekregen, en vandaar wordt de meldcode bepaald.
Overigens staat het chassisnummer, waarmee je de meldcode kunt bepalen, op het kentekenbewijs, en natuurlijk op het typeplaat, en is dit nummer ook ingeslagen op een vast voertuigonderdeel. Het chassisnummer wordt vaak kortweg VIN genoemd. Dat staat voor Voertuig Identificatie Nummer.
Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.