Wie auto wil rijden heeft een rijbewijs nodig. Dit is overal zo geregeld. Het rijbewijs is het bewijs dat je hebt leren rijden, dat je rijlessen hebt gevolgd en ook met goed resultaat hebt afgerond, je bent immers geslaagd. Je kunt met een rijbewijs dus veilig de weg op, zowel voor jezelf als voor andere. Maar een rijbewijs gaat niet een leven lang mee, je zult hem moeten verlengen. Maar wanneer en hoe verleng je die nu eigenlijk?
Wanneer moet je het rijbewijs verlengen?
Eem rijbewijs wordt meestal uitgegeven voor 10 jaar. Na deze datum zal je het rijbewijs moeten verlengen. De exacte datum tot wanneer het rijbewijs geldig is staat vermeld op het rijbewijs. Tegenwoordig is dit een plastic kaartje, heb je nog een heel oud rijbewijs, dan is het nog van stevig papier. Buiten het feit om dat het rijbewijs verloopt, kunnen er nog meer redenen zijn om het rijbewijs te verlengen of vervangen. Zo kan het zijn dat je slaagt voor een andere rijbewijscategorie, bijvoorbeeld je aanhanger rijbewijs of je rijbewijs C (vrachtwagen). Ook kan het zijn dat het rijbewijs is gestolen of niet meer goed leesbaar is, dan is het verstandig het rijbewijs te verlengen, om bekeuringen te voorkomen.
Hoe verleng je het rijbewijs?
Een rijbewijs moet persoonlijk worden aangevraagd en opgehaald op het gemeentehuis. Dit dient te gebeuren in de gemeente waar je woont. Over het algemeen kun je het rijbewijs 5 werkdagen na aanvraag ophalen. Wanneer het rijbewijs wordt verlengd omdat hij is of dreigt te verlopen, of niet meer leesbaar is of dient te worden aangepast met een andere categorie, dan dient het oude rijbewijs te worden ingeleverd. Je mag het oude rijbewijs dus niet houden. Zorg ervoor dat, wanneer je rijbewijs dreigt te verlopen, je op tijd een nieuwe aanvraagt. Zonder rijbewijs mag je namelijk niet rijden.
Mijn rijbewijs is verloren of gestolen, wat nu?
Wanneer je het rijbewijs bent verloren of is gestolen, is het verstandig om zo snel mogelijk naar het gemeentehuis te gaan. Hier kun je een verklaring invullen dat het rijbewijs niet meer in je bezit is en direct een nieuwe aanvragen. Je hoeft niet eerst aangifte te doen. Zonder rijbewijs mag je echter niet rijden. Wel kun je er bij veel gemeentes voor kiezen om een spoedprocedure te doen, waardoor je het rijbewijs sneller in huis hebt. Hier zitten wel vaak extra kosten aan vast.
Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.