Geplaatst op

Wat is de dagwaarde van een auto?

Dagwaarde Auto

Er zijn verschillende mogelijkheden om achter de dagwaarde van je auto te komen, maar waarom zou je dit willen weten? Het kan soms handig zijn om te weten wat de dagwaarde is van de auto waar je in rijd, bijvoorbeeld wanneer je schade hebt opgelopen bij een ongeluk of als je de auto wilt verkopen.

Wat is de dagwaarde van mijn auto?

De dagwaarde is het bedrag dat je auto op dit moment, vandaag dus, waard is. Wanneer de dagwaarde bepaald moet worden bij een ongeluk dan gaat men uit van het moment net voor het ongeluk. Het bedrag waarvoor de auto ooit gekocht is, is dus niet de dagwaarde. De dagwaarde wordt bepaald door het bouwjaar, het aantal gereden kilometers, het onderhoud en de accessoires die de auto heeft. Een erkende garage kan de dagwaarde eventueel voor u bepalen.

Dagwaarde of aanschafwaarde?

De dagwaarde van de auto is niet het zelfde als de aanschafwaarde. De aanschafwaarde is wat je voor de auto hebt betaald toen je hem kocht. De dagwaarde is wat hij vandaag waard is. Uiteraard ligt de dagwaarde dus altijd lager als de aanschafwaarde. Eigenlijk kun je zeggen dat de dagwaarde het bedrag is dat je zou moeten betalen als je vandaag een soortgelijke auto, in dezelfde conditie, zou moeten kopen.

Waarom zou je de dagwaarde willen weten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de dagwaarde van een auto zou willen weten. Bijvoorbeeld bij een ongeluk of diefstal, of als je de auto wilt verkopen. Dit zijn de 3 meest voorkomende redenen:

Je verkoopt de auto

Wanneer je de auto wilt verkopen wil je natuurlijk weten wat je er voor kunt krijgen. Natuurlijk hoeft de verkoopprijs niet gelijk te zijn aan de dagwaarde, je bent hier geheel vrij in, maar het kan je wel een goede indicatie geven over de verkoopprijs die je er voor zou kunnen krijgen.

Je wilt een andere auto kopen

Bij het kopen van een tweedehands auto kan het ook erg handig zijn om de dagwaarde van de auto te weten. Zo voorkom je dat je onnodig teveel betaalt

Schade aan de auto

Wanneer je schade hebt aan de auto kan de verzekeraar aan de hand van de dagwaarde bepalen welk bedrag vergoeden. Wanneer de auto total loss is en niet meer te repareren, betaald de verzekering meestal de dagwaarde uit zodat je een soortgelijke auto terug kunt kopen.  

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love