Geplaatst op

Auto schorsen, waarvoor en hoe doe je dat?

Auto schorsen

Auto schorsen, in dit artikel bespreken we alles wat je erover moet weten. We behandelen waarom je je auto zou willen schorsen, het proces, de werkwijze en of je de schorsing alleen bij de RDW kunt aanvragen. Ook kijken we naar hoe lang je een auto kunt schorsen en geven we belangrijke tips.

Waarom je auto schorsen?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om je auto te schorsen:

 • Tijdelijk geen gebruik
  Als je voor een langere periode geen gebruik maakt van je auto, bijvoorbeeld omdat je op reis gaat, kan het handig zijn om je auto te schorsen. Zo voorkom je dat je onnodige kosten maakt voor een auto die stilstaat.
 • Besparen op kosten
  Als je een tweede auto hebt of de auto vanwege financiële redenen tijdelijk niet wilt gebruiken, kun je besparen op kosten zoals wegenbelasting en verzekering door je auto te schorsen.
 • Restauratie of reparatie
  Als je auto een flinke restauratie of reparatie nodig heeft, is het vaak handig om je auto te schorsen. Zo hoef je tijdens de reparatieperiode geen kosten te maken voor de auto.

Het schorsingsproces

 • In Nederland kun je je auto alleen schorsen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Zij zijn de enige instantie die bevoegd is om auto’s te schorsen. Wel kun je de schorsing ook bij de meeste postkantoren aanvragen.
 • Je kunt je auto voor verschillende periodes schorsen. De minimale schorsingsduur is één jaar, maar je kunt ook kiezen voor een langere periode van bijvoorbeeld twee of drie jaar.
 • De kosten voor het schorsen van je auto zijn afhankelijk van de duur van de schorsing en het soort voertuig. Op de website van de RDW vind je de actuele tarieven voor het schorsen van je auto.

Hoe je schorsing aanvragen?

Er zijn twee manieren om je auto te schorsen:

 • Je kunt je auto eenvoudig online schorsen via de website van de RDW. Hiervoor heb je je DigiD en het kentekenbewijs van je auto nodig. Volg de stappen op de website en je auto is binnen enkele minuten geschorst.
 • Je kunt je auto ook schorsen bij een RDW-balie. Hiervoor moet je een afspraak maken bij een RDW-keuringsstation of een RDW-erkend bedrijf met een RDW-balie. Neem je kentekenbewijs mee en zij regelen de schorsing voor je. Je kunt een schorsing overigens ook aanvragen via de meeste postkantoren.

Belangrijke tips

 • Zodra je auto geschorst is, hoef je deze niet meer te verzekeren. Zorg er wel voor dat je je verzekeraar op de hoogte stelt van de schorsing, zodat je eventuele premiebetalingen kunt stopzetten.
 • Gedurende de schorsingsperiode hoef je je auto niet APK te laten keuren. Let wel op dat je auto weer APK-gekeurd moet zijn voordat je de schorsing opheft en weer de weg op gaat.
 • Bij het schorsen van je auto hoef je geen wegenbelasting meer te betalen. De Belastingdienst krijgt automatisch bericht van de schorsing en zal de wegenbelasting stopzetten.

Wat gebeurt er na de schorsing?

 • Zodra je auto geschorst is, mag deze niet meer op de openbare weg staan of rijden. Zorg ervoor dat je een geschikte stalling hebt voor je auto, bijvoorbeeld in een garage, op eigen terrein of bij een gespecialiseerd stallingsbedrijf.
 • Als je weer gebruik wilt maken van je auto, moet je de schorsing beëindigen. Dit kan eenvoudig online via de RDW-website of bij een RDW-balie. Houd er rekening mee dat je auto weer verzekerd en APK-gekeurd moet zijn voordat je de schorsing beëindigt.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn auto ook voor een kortere periode dan een jaar schorsen?
Nee, de minimale schorsingsduur is één jaar. Wel kun je ook voor een schorsingsduur van 2 jaar of drie jaar nemen.

Kan ik mijn auto ook schorsen als deze al op de openbare weg staat?
Ja, je kunt je auto schorsen als deze op de openbare weg staat, maar zodra de schorsing ingaat, moet je de auto direct van de openbare weg verwijderen.

Krijg ik automatisch bericht als mijn schorsing afloopt?
Ja, de RDW stuurt je ongeveer zes weken voor het aflopen van de schorsing een herinnering per post.

Wat gebeurt er als ik mijn geschorste auto toch op de openbare weg zet?
Als je geschorste auto op de openbare weg staat, riskeer je een boete van de politie en kan je auto weggesleept worden. Zorg ervoor dat je auto tijdens de schorsing op privéterrein of in een stalling staat.

Kan ik mijn auto ook schorsen als deze nog gefinancierd is?
Ja, je kunt je auto schorsen als deze nog gefinancierd is. Het is wel verstandig om dit vooraf te overleggen met de financieringsmaatschappij, omdat zij mogelijk bepaalde voorwaarden stellen aan het schorsen van je auto.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love