Geplaatst op

Bouwjaar auto terugvinden

Bouwjaar auto terugvinden

Bouwjaar auto terugvinden, alles wat je moet weten over het achterhalen van het bouwjaar van je auto. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het heeft invloed op de veiligheid, de milieunormen, de verzekering en de belasting.

Het belang van het bouwjaar van een auto

Veiligheid

Nieuwere auto’s zijn over het algemeen veiliger dan oudere auto’s. Dit komt doordat er in de loop der jaren steeds meer veiligheidsvoorzieningen aan auto’s zijn toegevoegd. Denk hierbij aan airbags, kreukelzones en moderne remmen. Het bouwjaar van je auto geeft dus een indicatie van de veiligheid van je voertuig.

Milieunormen

Met het oog op het milieu worden auto’s steeds schoner en zuiniger. Het bouwjaar van je auto is daarom van invloed op de milieunormen waaraan je auto moet voldoen. Auto’s met een ouder bouwjaar stoten vaak meer CO2 en fijnstof uit, wat slecht is voor het milieu.

Verzekering en belasting

Het bouwjaar van je auto heeft ook invloed op de hoogte van je verzekering en de wegenbelasting. Jongere auto’s zijn meestal duurder om te verzekeren, terwijl oudere auto’s vaak minder wegenbelasting kosten.

Hoe bouwjaar auto terugvinden

Kentekenbewijs

Het bouwjaar van je auto staat op het kentekenbewijs. Dit is het officiële document dat je krijgt wanneer je een auto koopt of op jouw naam zet. Op het kentekenbewijs staat niet alleen het bouwjaar vermeld, maar ook andere belangrijke gegevens zoals het merk, model en de kleur van de auto.

Voertuigidentificatienummer (VIN)

Een andere manier om het bouwjaar van je auto te achterhalen, is door het voertuigidentificatienummer (VIN) op te zoeken. Dit nummer is uniek voor elke auto en bevat informatie over de productie, zoals het bouwjaar. Je vindt het VIN meestal op een metalen plaatje onder de voorruit of op een sticker in de deurstijl aan de bestuurderszijde.

Het gebruik van online tools om het bouwjaar te achterhalen

RDW kenteken check

Een eenvoudige manier om het bouwjaar van je auto te achterhalen, is door gebruik te maken van een online kenteken check. Op rdwkenteken.eu kun je het bouwjaar aan de hand van het kenteken terugvinden. Voer je kenteken in en je krijgt direct alle belangrijke informatie over je auto, inclusief het bouwjaar.

Stappen om het bouwjaar van je auto te achterhalen met RDW kenteken check

  1. Ga naar rdwkenteken.eu (de site dus waar je dit artikel op leest).
  2. Voer je kenteken in het zoekveld linksboven in.
  3. Klik op ‘Check kenteken >>’.
  4. Bekijk de resultaten en zoek het bouwjaar van je auto op.

Wat kan er misgaan bij het achterhalen van het bouwjaar?

Hoewel het achterhalen van het bouwjaar van je auto meestal eenvoudig is, kunnen er soms problemen optreden. Zo kan het zijn dat de informatie op het kentekenbewijs of het VIN niet overeenkomt met de werkelijke leeftijd van de auto. Dit kan gebeuren wanneer de auto geïmporteerd is of als er in het verleden fouten zijn gemaakt bij de registratie.

Hoe betrouwbaar is de informatie uit de RDW kenteken check?

De informatie uit de RDW kenteken check is over het algemeen betrouwbaar, omdat deze afkomstig is uit de officiële database van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Toch kan het voorkomen dat er onjuiste informatie wordt weergegeven, bijvoorbeeld als gevolg van een fout in de database of bij het invoeren van het kenteken.

Is het mogelijk om het bouwjaar te achterhalen bij geïmporteerde auto’s?

Ja, het is mogelijk om het bouwjaar te achterhalen bij geïmporteerde auto’s. In veel gevallen zal de RDW kenteken check ook informatie geven over het bouwjaar van geïmporteerde auto’s. Echter, als de auto uit een land komt waar de registratie-informatie niet volledig beschikbaar is, kan het zijn dat het bouwjaar niet correct wordt weergegeven. In dat geval kun je proberen om het bouwjaar te achterhalen via het voertuigidentificatienummer (VIN) of door contact op te nemen met de fabrikant van de auto.

Waarom kan het bouwjaar soms verschillen van het registratiejaar?

Het bouwjaar van een auto is het jaar waarin de auto is geproduceerd, terwijl het registratiejaar het jaar is waarin de auto voor het eerst op kenteken is gezet. In sommige gevallen kan er een verschil zitten tussen het bouwjaar en het registratiejaar, bijvoorbeeld als een auto lange tijd onverkocht is gebleven bij een dealer, of als een auto is geïmporteerd uit het buitenland.

Hoe het bouwjaar van invloed is op de dagwaarde van je auto

Het bouwjaar van je auto speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de dagwaarde. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de auto, hoe lager de dagwaarde. Dit komt doordat oudere auto’s meestal meer kilometers hebben gereden en meer slijtage hebben dan jongere auto’s. Bovendien zijn de technologie en veiligheidsvoorzieningen in oudere auto’s vaak minder geavanceerd dan in nieuwere modellen, wat de waarde verder vermindert.

De rol van het bouwjaar bij het verkopen van je auto

Wanneer je je auto wilt verkopen, is het belangrijk om het bouwjaar te weten. Potentiële kopers zijn vaak geïnteresseerd in de leeftijd van de auto, omdat dit invloed heeft op de betrouwbaarheid, veiligheid en dagwaarde. Door het bouwjaar te vermelden in je advertentie, geef je kopers een beter beeld van wat ze kunnen verwachten en verhoog je de kans op een succesvolle verkoop.

Het bouwjaar en auto-onderhoud

Het bouwjaar van je auto kan ook invloed hebben op het onderhoud dat je auto nodig heeft. Oudere auto’s hebben vaak meer onderhoud nodig dan nieuwere auto’s, omdat onderdelen sneller slijten en technologie verouderd raakt. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van het bouwjaar van je auto, zodat je een onderhoudsschema kunt opstellen dat past bij de leeftijd en de behoeften van je voertuig.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love