Een chassisnummer kan veel vertellen over een auto. Zeker wanneer je van plan bent een andere auto aan te schaffen, kan het verstandig zijn om te checken of alles wat men zegt klopt aan de hand van het chassisnummer. Maar wat is het chassisnummer nu eigenlijk en wat kan het ons vertellen?
Wat is een chassisnummer?
Een chassisnummer is wordt op verschillende plekken op de auto gegraveerd. Ook kun je het chassisnummer opzoeken in de documenten die bij de auto horen. Dit chassisnummer wordt gebruikt voor diverse doeleinden, een daarvan is het achterhalen van de geschiedenis van het voertuig. Ook motor, remsystemen en transmissie kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van het chassisnummer. Hierdoor is het gemakkelijker deze goed te onderhouden. Fabrikanten gebruiken het chassisnummer wanneer er auto’s dienen te worden teruggeroepen bij problemen en de overheid gebruik het chassisnummer om gestolen auto’s te identificeren.
Waar zit het chassisnummer?
Er zijn verschillende locaties waar het chassisnummer zich bevindt. Allereerst is het chassisnummer altijd op te zoeken in de documenten die bij de auto horen. Denk hierbij aan het onderhoudsboekje, het kentekenbewijs of de verzekeringspolis. Ook in de auto zelf vinden we het chassisnummer terug. Op meerdere plekken zelfs. Meestal wordt het chassisnummer geplaatst op onderdelen die lastig te vervangen zijn, zoals in het frame van de auto. Andere locaties zijn op het dashboard aan de bestuurderskant (dit kun je dan door de voorruit lezen) en aan de bijrijderskant in de deurpost.
Waarom het chassisnummer checken loont
Aan de hand van het chassisnummer kun je de geschiedenis van de auto opzoeken. Zo kan het lijken alsof er in de eerste instantie niets met de auto aan de hand is, maar kan deze wel betrokken zijn geweest bij een ongeluk of van diefstal afkomstig. De kans dat jij de auto koopt wanneer je weet dat er een ongeluk mee is geweest, neemt aanzienlijk af en dus zal de verkoper je deze informatie niet vertellen. Ook kun je aan de hand van het chassisnummer achterhalen of de kilometerstand klopt en dus checken of je niet te veel betaald voor de auto die jij op het oog hebt. Wanneer een verkoper moeilijk doet over het vrijgeven van het chassisnummer, dan weet je al dat het eigenlijk niet pluis is. Geeft hij het chassisnummer wel, controleer deze dan eerste voordat je tot aankoop overgaat.
Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.