Duitse kenteken check is niet zo makkelijk als wij dat in Nederland gewend zijn, want in Duitsland en in de meeste andere landen, staat het kenteken waaronder een voertuig op de openbare weg mag komen op naam van de voertuighouder.
Anders dus dan in Nederland, waar het kenteken gekoppeld is aan het voertuig.
Zou het dus in Duitsland mogelijk zijn om het kenteken in te voeren, zou je eigenlijk alleen maar gegevens van de voertuighouder kunnen krijgen, en dat is net als in Nederland niet toegestaan vanwege de wetgeving omtrent de privacy.
Een kentekenplat kan dus in Duitsland een leven lang van een eigenaar zijn, en telkens als er een andere auto gekocht wordt, wordt deze kentekenplaat daar weer opgeschroefd.
Het nadeel is dan wel dat je nooit kunt checken, althans niet op de Nederlandse manier, of er iets met het voertuig aan de hand is. Daarvoor moet je dus of de dealer vertrouwen, of het voertuig aan laten keuren.
Waarom is kan dat toch belangrijk zijn?
Auto’s en veel andere voertuigen zijn in Nederland beste wel duur. Dan komt onder andere door de BPM, die in Nederland op de meeste voertuigen wordt geheven. Dat is ook de reden dat in veel andere landen diezelfde voertuigen vaak rond de 20 tot 25 % goedkoper zijn, en al helemaal als we het over nieuwe voertuigen hebben.
Dat is ook de reden dat steeds meer Nederlanders over de grens kijken naar een tweede hands auto, want die zijn ook vaak stukken goedkoper, en ook dat hangt weer samen met het prijsverschil bij nieuwe auto’s.
De dealer of de handelaar waar je het voertuig wilt kopen kan je daarbij verder helpen, en deze kan ook zorgen voor een keuring, die overigens wel geld kost.
Daarnaast wordt er in Duitsland wel een database bijgehouden met informatie over veel auto’s, maar helaas niet alle auto’s en voertuigen.
Je kunt dit een beetje vergelijken met de extra gegevens die je in Nederland kunt kopen. Het betreft hier vaak het schadeverleden en dergelijke. Dit ziet in de standaard ken gratis kenteken check, maar voor een paar euro kom je op deze manier nog meer te weten over het voertuig.
Hiertoe wordt bij alle APK-keuringen onder andere bewaard wat er tellerstand is, en wordt er wat vervangen aan de auto wordt dit ook in de meeste gevallen opgeslagen. Zo kun je in Nederland dus het schadeverleden tegen betaling opvragen, of bekijken of er misschien ooit gesjoemeld is met de kilometerteller.
Iets soortgelijks is in Duitsland dus ook mogelijk, op basis van het chassisnummer, want ook daar heeft ieder voertuig een chassisnummer, dus net als in Nederland.
Niet iedereen heeft toegang tot deze database, maar de dealer, de handelaar, en bepaalde instanties kunnen je helpen om informatie over het voertuig te verkrijgen. Meestal kost dit overigens wel geld, en meestal is het ook duurder als dergelijke informatie in Nederland verkrijgen.
Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.