Geplaatst op

Kentekenplaat kwijt, wat nu?

Kentekenplaat

Dit is echt een goede vraag, wat doe je als je de kentekenplaat kwijt bent? Waar moet je zijn een hoe duur is een nieuwe kentekenplaat? Ik heb hier alle informatie die jij in dit geval nodig hebt, ik heb ook een paar tips die echt handig zijn kunnen.

Let op: denk eerst na of je de kentekenplaat niet zelf eraf gehaald hebt, in dit geval kijk of je hem niet terug kunt vinden. In het geval dat je de kentekenplaat niet terug kunt vinden denk je goed na waar je in de laatste tijd met de auto geweest bent, je kunt de plaat ook verloren hebben, misschien is je kentekenplaat daar gevonden. Als je ook daar je kentekenplaat niet terug kunt vinden dan volg deze stappen.

Kenteken kwijt? Ga naar de politie!

In dit geval ben je natuurlijk niet verplicht naar de politie te gaan, maar dit kan wel erg handig zijn. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) adviseert om aangifte te doen, Doe dit vooral als beide kentekenplaten kwijt zijn. Het is namelijk in de meeste gevallen zo, dat als beide kentekenplaten kwijt zijn, dat het een geval van diefstal is.

Let op: ook hier zijn er een paar dingen op die jij letten moet. Het is namelijk zo, als beide kenteken kwijt zijn en er een andere auto met jou kenteken onderweg is. Want dat kan voor de nodige problemen zorgen. Vaak worden dan de kentekenplaten gebruikt bij een roofoverval of een andere misdaad. Daarom kan ook voor de politie de aangifte erg handig zijn.

Als een auto met jou kenteken onderweg is een  deze in een ongeluk raakt, en deze dan wegrijdt, dan komt de politie natuurlijk bij jou. Doe dus altijd gelijk aangifte als één of ook beide kentekenplaten weg zijn.

Nieuw kentekenplaat kopen

Als je het kenteken kwijt bent dan koop zo snel als mogelijk een nieuwe kentekenplaat. Dit kunt je gewoon bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant doen.

Maar wat heb je nodig om een nieuwe kentekenplaat te krijgen? Neem sowieso het kentekenbewijs mee, neem ook een legitimatiebewijs mee. Deze twee documenten heb je in ieder geval echt nodig om een nieuwe kentekenplaat te kopen.

Hoe duur is een kentekenplaat? Hier moet je ook op een paar dingen letten, want er is niet alleen de vraag hoe duur het is maar ook of je er nou één of zelfs twee nodig hebt. In dit geval heb je altijd twee kentekenplaten nodig, ook al ben jij er maar eentje kwijt.

Als je een set nieuwe kentekenplaten moet kopen dan reken er zeker op  dat dit tussen de 40 en de 80 euro gaat kosten.

Kentekenplaat kwijt in het buitenland?

Ook in het buitenland moet je er op letten dat je aangiften bij de lokale politie doet. Dit kan wel wat lastiger zijn als je in het buitenland bent, maar met de Engelse taal kun je eigenlijk overal, dus in elk land zeker zijn dat de politie snapt dat je aangifte wilt doen.

Als je weer terug in Nederland bent dan doe ook hier aangifte bij de politie. Als laatste stap ga ook hier zo snel als mogelijk een nieuw set met kentekenplaten kopen. Je kunt zelfs vanuit het buitenland de RDW bellen, en alvast zegen dat je nieuwe kentekenplaten nodig hebt.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love