Tweedehands elektrische auto kopen kan voordelen maar ook nadelen hebben.
Een elektrische auto is vanzelfsprekend bij aankoop altijd wat duurder, maar denk nu niet dat tweedehands elektrische auto’s stukken goedkoper zijn, zeker vandaag de dag niet (2022).
Door de steeds verder stijgende vraag naar dergelijke tweedehands voertuigen, stijgen de prijzen ook steeds verder. Je zult dus een afweging moeten maken of het niet beter is om een nieuwe elektrische auto te kopen.
Als je van plan bent en tweedehands elektrische auto te kopen, dan kun je zeker zijn dat dit een goed alternatief is. Technisch gezien zijn dergelijke occasions ook doorgaans erg goed, maar ook hierbij kun je het beste het aantal eigenaren en het schade verleden opvragen.
Voordelen van een elektrische auto
Natuurlijk zijn elektrische auto’s op het moment populair. Ze zijn vooral goed tegen de klimaatverandering, en daardoor is de vraag naar occasions dus gestegen.
Een elektrische auto heeft ook minder onderhoudskosten dan en normale auto, en dat kan een belangrijk voordeel zijn wat je moet meewegen bij de aankoop.
Voordelen van een elektrische auto zijn:
- Een tweedehandse elektrische auto kopen, kan goedkoper zijn dan het kopen van een nieuwe.
- Je moet ook erop letten dat je stukken minder betaald voor de stroom die je auto gebruikt om te rijden. De prijs van benzine lag bijvoorbeeld 2021 bij 1,96 euro per liter en diesel lag bij 1,60 euro per liter. Bovendien kunnen deze brandstoffen nog verder stijgen. De prijs van stroom is dus met 0,20 tot 0,35 euro per kWh (Kilowatt) stukken goedkoper dan en auto die op benzine of diesel rijdt.
Nadelen van een elektrische auto
Zoals je misschien al gelezen hebt zijn er veel voordelen bij een elektrische auto, maar er zijn noch veel meer nadelen.
Nadelen van een elektrische auto zijn bijvoorbeeld:
- Een tweedehands elektrische auto kost vaak net zo veel als een nieuwe auto die op benzine of diesel rijdt.
- De stroom die de auto gebruikt is goedkoper, het probleem hiermee is dat je de auto niet altijd en overal opladen kunt. Veel tankstations hebben namelijk nog geen oplader voor elektrische auto’s.
- Als je een tweedehands elektrische auto koopt, moet je altijd op de batterijen letten. Als deze niet meer goed zijn kan een tweedehands elektrische auto erg duur worden. Bij een oudere auto kan het vervangen van de accu geen zin meer hebben.
- Je hebt met een elektrische auto altijd meer tijd nodig, vooral als je op vakantie gaat.
- Je moet altijd een paar uurtjes voor het opladen van de accu meerekenen. Als je wat verder weg wilt rijden met de auto, moet je altijd opzoeken waar je de accu kunt opladen. Let op: de stroomprijs kan in andere landen duidelijk duurder of zelfs goedkoper zijn.
- De accu van een elektrische auto heeft maar vier tot acht jaar garantie.
- Je mag nooit de accu helemaal leeg rijden. Het is natuurlijk ook slecht voor de accu als hij nog nagenoeg vol is en je deze probeert op te laden.
Nu weet je dus wat voor nadelen maar ook voordelen een tweedehands elektrische auto kan hebben, het ligt dus aan jou of je er één wilt kopen of liever niet. Veel succes met deze toch wel lastige beslissing.
Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.