Geplaatst op

De chassisnummer check

Chassisnummer

De chassisnummer check, waarmee je de betrouwbaarheid en de functionaliteit van een voertuig kunt checken.

Het chassisnummer is eigenlijk niets anders dan een nummer waarmee ieder voertuig geïdentificeerd kan worden, en wat vast in het chassis staat gestanst. Het nummer wordt ook wel eens het voertuig identificatienummer genoemd.

Het is bijvoorbeeld belangrijk bij het achterhalen van de voertuighistorie, en als je dat weet kan dit enorm handig zijn als je een andere auto of ander voertuig wilt kopen.

Want zo kun je aan de hand van dit voertuig identificatienummer meer te weten komen over de remsystemen, de transmissie, of de motor.

Het nummer wordt ook gebruikt om te kunnen controleren of het voertuig gestolen is, en wordt gebruikt bij terugroepacties van de fabrikant.

Het chassisnummer zoeken

In de documenten die bij het voertuig horen, staat waar het chassisnummer zich bevindt. Dat staat bijvoorbeeld in het onderhoudsboekje, de verzekeringspolis, of het kentekenbewijs.

Het chassisnummer is bovendien op meerdere plekken bij bijvoorbeeld een auto te vinden, en staat vaak op plekken die lastig zijn te vervangen. Dat wordt speciaal daarvoor gedaan dat het chassisnummer niet makkelijk verwijdert kan worden bij diefstal.

Zo staat het identificatienummer bijvoorbeeld in het chassis, en vaak ook op het dashboard aan de bestuurderskant. Kijk maar eens door de voorruit, je ziet het chassisnummer aan de kant van de bestuurder onder aan de ruit van buiten lezen.

En het nummer staat in de deurpost van de bijrijder.

Allemaal op plekken dus, die niet zo makkelijk te vervangen zijn, en waar het ook meestal gaat opvallen als het nummer weg gevijld is.

Het chassisnummer en fraude

Het komt steeds vaker voor, fraude aan de hand van het chassisnummer. Men steelt als het ware de identiteit van een auto, wat met een mooi woord wel VIN-klonen genoemd wordt.

Zo kun je bijvoorbeeld, althans dat wordt getracht, een groot schadeverleden van een auto maskeren, door een ander chassisnummer te gebruiken. Dan natuurlijk van een auto zonder noemenswaardige schade.

Het lijkt dus alsof er met de auto niets aan de hand is, maar dat is dus in werkelijkheid wel zo.

Daardoor kan er ook meer gevraagd worden voor een auto waarmee niets aan de hand lijkt, en als het te laat is, of bijna te laat, wordt het werkelijke schadeverleden zichtbaar.

Dus om dit soort ellende te voorkomen, altijd het echte chassisnummer achterhalen, want daarmee kun je bekijken hoe goed de auto echt is, waar je misschien onterecht veel geld voor moet betalen.

Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.

Spread the love