We horen het de laatste jaren veel vaker, kilometercheck of NAP. Maar wat is dat nu eigenlijk en waarom zou je dat willen weten? Wij leggen het je uit.
Tellerstand van de auto controleren
Wanneer je van plan bent een andere, tweedehandse auto te kopen dan wil je graag weten of je een goede auto koopt. Geen onverwachte mankementen en een kilometerstand die klopt. Hoe meer kilometers de auto immers heeft gelopen, hoe slechter de staat kan zijn. Sinds enkele jaren heeft de RDW dan ook de NAP pas ingevoerd. Aan de hand hiervan kan gecontroleerd worden of de kilometerstand die de auto vertoond ook logisch is. In het verleden werd er veel mee gesjoemeld en werden kilometerstanden terug gedraaid. Hierdoor leek het of de auto bijna geen kilometers had gereden en concludeerde men al snel dat het een goede auto moest zijn. De waarde van de auto steeg hiermee ook. Helaas, het tegendeel was vaak waar.
Wat is NAP, Nationale Auto Pas?
NAP staat voor Nationale Auto Pas. In dit systeem worden de kilometerstanden van jouw auto bijgehouden. Bij elk bezoek aan de garage worden de kilometerstanden genoteerd en door de garage doorgestuurd naar de NAP. Door dit systeem is het altijd te achterhalen of de kilometerstand die er op het moment van aankoop op de teller staat, ook echt logisch is.
Is mijn kilometerstand logisch?
Er zijn systemen waar bij te controleren is of de kilometerstand logisch is. Wanneer de actuele stand wordt opgevraagd bij de RDW heeft deze 3 antwoorden. Logisch, onlogisch of geen oordeel. Wanneer het oordeel Logisch is, dan kun je er van uitgaan dat het klopt. De kilometerstand is bij elke keer dat deze werd doorgegeven, hoger geweest en kan dus heel goed kloppen. Wanneer het oordeel echter Onlogisch is, dan klopt er iets niet. Er is dan een “trendbreuk”, de kilometerstand laat een lagere stand zien dan zou worden verwacht. Dit jan gebeuren omdat de teller is terug gedraaid, of omdat de monteur een foutje bij het doorgeven heeft gemaakt. Tot slot is er ook nog het oordeel “geen oordeel”. Wanneer je dit antwoord krijgt dan kan de reden zijn:
- De auto was buiten Nederland geregistreerd (geïmporteerd dus)
- De teller van deze auto gaat maart tot 99.999
- De teller is vervangen
- De auto heeft een ander kenteken gekregen.
Er hoeft dan niet perse sprake te zijn van fraude of iets anders. Toch is het altijd handig om de kilometerstand te checken voordat je een auto koopt.
Door het kenteken van een auto te checken, kun je essentiële informatie krijgen zoals het bouwjaar, het merk, het model, de kleur, het motorvermogen, en de brandstofsoort. Dit helpt je om de basiskenmerken van de auto te verifiëren. Voor mij is het belangrijk om deze faciliteit gratis aante bieden, voor de basisinformatie. Extra zaken zoals het schadeverleden is helaas niet gratis beschikbaar, maar ook daarvan wordt de prijs beperkt.